Sağlık

Arı Zehri ve Faydaları, Arı Zehrinin Tarihçesi

Hayatın her anına etki eden şifa kaynağı Arı BALI; 

Bal, arılarının ürettiği lezzetli ve bir o kadar şifa kaynağı.  Bal’ın faydaları sayılmakla bitmez. Doğal bir şifa kaynağı olan bal hem üretim olarak hemde barındırdığı şifa kaynağı hala sır olarak ari-zehri-ve-faydalari-1kalsa da tadıyla vazgeçilemeyecek bir lezzet olduğu artık biliniyor. Teknolojinin doruk noktasında olduğu şu günlerde bile bal hala teknolojiyi sollayarak bir çok hastalığa şifa kaynağı olma noktasını koruyor.

Arıların şifa Kaynağı sadece bal mı? 

Doğada bir benzeri daha olmayan bal arıları vücutlarına yapışık halde bulunan ve zehir içerdiği bilinen iğneleri yakın zaman içerisinde bilim adamlarının inceleme ve merak konusu haline geldi. Yararlı mı? zararlı mı? soruları bir süre havada cirit atsa da, artık bir çok alanda kullanılmaya başlayarak sorumuzun cevabı hız kaznamış oldu. Günümüz de kısmende olsa sorumuzun cevabı biliniyor. Eğer sizde bu sorunun cevabını merek ediyorsanız yazımızı sonuna kadar okumayı tafsiye ediyoruz.

 

Arı Zehrinin Tarihçesi

Hemen her konuda karşımıza çıkan eski Mısırlılar bu araştırmada da karşımıza çıkıyor. Sadece eski Mısırlılar değil, Çinliler ve Hintliler geçmişte bal arılarından çoğu konuda faydalandığı görülmektedir. Bal arılarının taşıdığı zehirli iğnelerinin özellikle eklemsel, romatizmal ve çeşitli dematolojik rahatsızlıkta geçmişte kullanıldığı araştırmalarda görülmektedir. Her konuda karşımıza çıkan Mısırlılar arı zehrinin halk arasında en çok ayak ağrılarında rastladığı romatizmanın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir. Mısırlılarda tedavinin şekli bizzat ağrının olduğu kısım arılar tarafından sokularak yapılırdı. Günümüzde ise bu yöntemin tam tersi şekilde özel yöntemlerle toplanıp kuruttuktan sonra üzün süreler boyunca saklanabilmektedir. Bilim adamlarının yaptığı araştırmalar gösteriyor ki arı zehri insan vücudunda bulunan kortizon salgısını hızlandırdığı gözlemlenmiştir. Günümüzde arı zehrinin faydasının bilindiği ve kullanıldığı alanlar şu şekilde;

  • Romatizma ağrılarındaari-zehri-ve-faydalari-3
  • Artritis (eklem romatisması)
  • Deri rahatsızlıkları
  • Damar hastalıkları
  • Arter hastalıkları
  • Eklem iltihaplanmasında
  • Hematom (Kanamalar)
  • Nörölojik iltihaplanmalar (sinir)
  • Siyatik
  • Alerji
  • Saman nezlesi gibi rahatsızlıklar tedavi edilmektedir.

Yapılan Bilimsel araştırmalar henüz emekleme aşamasında olduğu için yukarıda saydığımız listenin her geçen yıl dahada uzaması söz konusu. İlerleyen zamanlarda araştırmalara bağlı olarak her şey daha net ve açık bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu sayede bizlere verilen nimetlerin , hediyelerin faydasını anlayarak kullanmaya devam edebiliriz.

 

Bilimsel Olarak Arı Zehrinin Faydalarıari-zehri-ve-faydalari-4

Bal arısının zehri eski çağlarda kullanıldığı şekilde günümüzde de kullanılmaktadır. Bunlara yenileri eklenerek kullanıyor. Bilimsel olarak arı zehrinin kullanıldığı alanlar;

  • Romatizma ağrıları ve inflamasyona ( Farklı mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı önlem olarak vücudumuzun göstermiş olduğu; kızarıklık, hareket artması ile karakterize iltihabı reaksiyon) bunlara karşı faydaları, bu hastalık türlerine karşı uzun süreli tedavilerde başarı göstermiştir. Eski tarihlerde kullananların ve kullanım şekillerini yukarıda açı bir şekilde ifa ettik. Geçmişte yapılan tedavilerde verilen olumlu sonuçlar günümüzde göz ardı edilemezdi. Geçmişten yola çıkarak yeni alanlar keşfedildi ve kullanılmaya başladı. Bunların en önemlilerinden biride tendonlarda yani kemiği ve kasları bir birine bağlayan kısımlarda oluşan iltihapların önlenmesinde kullanılması gerektiği yapılan araştırmalarda tespit edilmiş ve kullanılmıştır.
İlginizi Çekebilir  Çocukların Boyunu Nasıl Uzatabilirsiniz?

 

Yapılan tedaviler işi bilmeyen kişiler tarafından yapılması tehlikeli ve ölümcül olabilir. Metabolik olarak arı zehrine karşı bağışıklığı bulunmayan kişiler tarafından da kullanılması ölümcül olabilir.  Kayıtlara dayanarak geçmişten günümüze bir çok kişinin bu sorunlar yüzünden hayatını kaybettiğini dile getirebiliriz.

 


Arı Zehri’nin Ölümcül Belirtileri

Arı sokmaları sonucu bağışıklığı olmayan kişilerde görülen şu rahatsızlıklar ( kişide meydana gelen hırıltılar ve nefes darlığı) görüldüğü gibi acil bir şekilde doktorunuza yada acile gitmeniz gerekebilir. Tedavi aksatılır yada göz ardı edilirse kişi şoka girebileceği gibi kan basıncının düşmesine de yol açabilir. Bazı ülkelerde her yıl ortalama 50 kişi arı sokması sonucu şiddetli anafiaktik reaksiyon nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Bu tip reaksiyonlar dakikalar içinde ortaya çıkabilmektedir.

Arı zehrinin ilaçlardada olduğu gibi famokolojik bileşenleri, bağışıklık sistemine etki etmesi, güçlendirmesi ve hayatımızın bir çok noktasında yaşadığımız rahatsızlığa iyi gelmesi nedeniyle son yılların gözdesi haline gelerek üretilmesi hız kazanarak tıpta yer edinmeye başlamıştır.

Arı zehri Farmakolojik olarak; kan dolaşımını arttırıcı, radyasyon önleyici, bakteri öldürücü, tansiyon düşürücü ve bağışıklı sistemini arttırıcı ve harekete geçirici etkilere sahiptir.

Yapılan son araştırmalarda arı zehri Multiple sclerosis (Ms) diğer adıyla AİDS, kanser ve önlenmesi mümkün olmayan hastalıklarda tedavi amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Kullanıldığı alanlar göz önünde alındığında Arı zehrinin barındırdığı  şifa kaynakları alternatif tıp alanında kabul edilmiştir. Arı zehrinin kullanıldığı hastaneler kurulmasına hız verildiği ve isim olarak ta apiterapi hastaneleri olarak adlandırılmaktadır.

Arı Zehrinin Aktif olarak kullanıldığı diğer hastalıklar;

  • Kolestrol,ari-zehri-ve-faydalari-5
  • Epilepsy,
  • Astım,
  • Iritis,
  • Bursitis,
  • Migren,
  • Rhinosinusitis,
  • Bazı kanser türleri,
  • Damar tıkanıkları,
  • Arthritis,
  • Intercostal myalgia,
  • Myositis,

Peki Arı Zehri Hangi Şekilde Bulunur;

  • İğne şeklinde
  • Sürülebilir Krem
  • Tablet halinde
  • Merhem şekillerinde üretilmektedir.

 

Kimyasal İçeriği Yönünden Arı Zehri

 

Bal arısının zehri,kimyasal açıdan incelendiğinde arıda bulunan iğne sokma yoluyla ortay güzel koku eşliğinde şeffaf ve akıcı bir yapı ortaya çıkar. Sokma esnasında ortaya çıkan kokuya dikkat edilmelidir, zira koku güzel olduğu kadar yakıcıdır. Tadı acımsı bir haldedir. Henüz kesin olmasa da arı zehri formik ve malik asitler içerir. Bunların yanı sıra izofosforik, tripfon, histamin, hidroklorik ve daha bir çok madde içerir. Listeyi daha çok uzatmak gerekirsek fosfat, bakır, magnezyum,kalsiyum ve bir çok protein ile birlikte uçucu maddeler bulunur.

İlmi yönden yapılan araştırmalarda arı zehrinin bir antibiyotik olduğu söylenir. Arı zehrinin mikropları yok edici özelliğe sahip olduğu tespit edilmiştir.

 

Yazar; Azat GÜMÜŞ

sorulab

Uzun yıllardır bilgisayarla uğraşsam da, makale yazmaya 2012 yılında kazandığım Üniversite ile başladım. Okul hayatım boyunca yazdığım makalelerin bir çok faydasını gördüğümde, bunu siz okurlarımla paylaşmak istedim.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Başa dön tuşu